Dansk som andetsprog

I dansk som andetsprog hjælper vi tosprogede elever med at udvikle deres sproglige kompetencer med udgangspunkt i deres samlede sproglige forudsætninger. Målet er, at de kan forstå og bruge både talt og skrevet dansk i hverdagen og i skolen. Undervisningen knyttes tæt til skolens øvrige fag for at styrke elevernes helhedslæring.

Organisering

Dansk som andetsprog har to betydninger:

  1. Det er et vilkår for elever, der ikke har dansk som modersmål.
  2. Det er et undervisningsområde både for elver, der er nyankomne, men også for elever, der er kommet videre med sprogtilegnelsen.

Det omfatter således både basisundervisning for elever, der skal igang med at lære det danske sprog, og en supplerende undervisning af elever, der deltager i den almindelige undervisning, men som har behov for at videreudvikle deres sproglige færdigheder.

Organiseringen af ressourcerne til dansk som andetsprog koordineres i et samarbejde af et team af vejledere efter modtagelse af indstilling fra elevens primære lærere.

Indsatsmuligheder

Afhængig af den enkelte elevs behov skelnes der mellem undervisningsformerne:

  • Basisundervisning udenfor klassekontekst: Elever kan få støtte i mindre grupper eller individuelt uden for den almindelige undervisning.
  • Supplerende undervisning i klassekontekst: Støtten gives som en del af den almindelige undervisning.

Uanset undervisningsform vil der været et tæt samarbejde med elevens lærere.

Skole-Hjem samarbejde

Det er fortsat kontaktlæreren, der har kontakten til forældrene.

Dansk som andetsprogsvejlederen vil løbende sparre med elevens primære lærere, og sammen vil de drøfte indsatsen. De primære lærere informererer forældrene, når det vurderes relevant.